1) Echiparea in vestiare se face in liniste, intr-o atmosfera colegiala.
2) Salutul (Rey) - respectul fata de sine, cei din jurul tau si spirit al demonstrezi la intrarea si iesirea din DOJO.
3) Daca dintr-un motiv sau altul intarzii la antrenament, te asezi in Seiza de la intrare si astepti permisiunea antrenorului de a intra in formatie.
4) Intrarea in formatie se face in ordinea gradelor, de la cel mai mare la cel mai mic, de la stanga la dreapta.
5) Formula prin care te adresezi antrenorului tau este O.Sempai, O.Sensei sau O.Shihan. Nu ai voie sa-i spui pe nume. Daca esti intrebat daca ai inteles sau nu ceea ce preda, raspunzi prin HAI-DA sau IE-NU, cerand respectuos lamuriri.
6) Atentia sa-ti fie canalizata asupra explicatiei si gesturilor antrenorului. Orice neatentie poate atrage dupa sine pedepse sau, mai rau, accidente.
7) Sunt interzise conversatia, rasul si gesturile dezonorante in DOJO.
8) Igiena spirituala este dublata de cea exterioara.
Elibereaza-te de orice obiect care te-ar incomoda la antrenament (bratari, inele, cercei, lantisoare etc.).
9) La gasirea DOJO-ului intr-o stare neigienica, centurile mici an grad se vor ocupa de aranjarea, maturarea si spalarea salii de sport.
10) La aranjarea tatami-ului nu participa centurile negre decat cu indicatii (pastrandu-se astfel ierarhia).
11) Nu parasiti DOJO-ul fara aprobarea antrenorului.
12) Artele Martiale nu sunt un mijloc de ofensa si nici de agresivitate. (NI SENTE NASHI). Nu aborda tehnica pentru a face rau partenerului tau, indiferent de relatia extra DOJO.
13) Corectitudine si recunostinta.
Un adevarat luptator este recunoscator celui care ii ofera cunoasterea. Nu executa decat tehnicile care ti se impun. Nu practica KUMITE in lipsa antrenorului sau a aprobarii lui.
Nu provoca niciodata o centura superioara tie, dar accepta provocarea acesteia.
                                                                                          COMPORTAMENTUL IN DOJO

       Dandu-ne seama de pericolul existential an care ne aflam, de falsele idei vehiculate an anumite DOJO-uri de catre maestrii neavizati ce-si indreapta invataturile spre violenta condusi de un egoism exacerbat si, nu an ultima instanta, de proasta educatie si nestiinta an comportamentul social al unor practicanti, apelam la un strict regulament de DOJO. 
14) Cunoasterea sinelui si a celor din jur.
Artele Martiale sunt realmente o metoda de autocunoastere si de potentare a datului nostru natural. Abordeaza-ti colegii deschis si cu interes.
15) Nu manca si nu consuma lichide decat cu trei ore anaintea antrenamentului.
16) Anunta din timp an cazul in care ai avut un accident sau esti in imposibilitatea de a sustine antrenamentul.
17) Munceste pentru tine si DOJO-ul din care faci parte.
18) Nu veni la antrenament doar cu ideea mentinerii formei tehnice sau fizice. Mentinerea anseamna stagnare, stagnarea anseamna regres.
Zilnic avem nevoie de anduranta, tenacitate, clarviziune, inspiratie, calm, intuitie, toate acestea la un loc reprezinta eficacitatea actiunilor noastre si, an final, succesul lor.
19) Daca nu ai incredere in maestrul tau, paraseste-l, pentru ca altfel nu vei   progresa.
20) Nu judeca pripit pedepsele, incearca sa-ntelegi rostul lor. Se spune ca ceea ce nu intelegi pe moment, poate fi o revelatie viitoare.
21) Fii modest, nu "alerga" dupa grade, orice munca este rasplatita la timp.
A fi modest nu inseamna a fi umil.

Aspecte legale in practicarea artelor martiale.

Artele martiale reprezinta o activitate fizica individuala sau colectiva, practicata in ideea de lupta cu respectarea anumitor reguli si prin asumarea unui anumit risc. Atata vreme, cat practicantul de arte martiale nu incalca nici una din legile in vigoare, nu se pune problema raspunderii sale juridice. Daca, dimpotriva el savarseste una din faptele penale sau contraventionale prevazute in acte normative sub sanctiunea unei pedepse, este obligat a raspunde in functie de gravitatea faptei sale. Este important ca practicantul de arte martiale sa fie familiarizat cu notiunile elementare de drept si sa cunoasca faptele ce constituie infractiuni sau contraventii, ori faptele care implica raspunderea sa civila, adica obligatia de a repara un prejudiciu pe care l-a cauzat altei persoane.
       Pentru aplicarea unei sanctiuni penale sau contraventionale, este necesar ca fapta sa fie prevazuta ca infractiune sau contraventie de legislatia in vigoare. Astfel, Codul Penal in Sectiunea II "Lovirea si vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cuprinde descrierea principalelor fapte ce pot fi savarsite cu violenta si pedepsele ce se aplica in cazul comiterii lor. 
ART. 180 " Lovirea sau alte violente" prevede ca  "Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se  pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.  Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce  necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se  pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.  Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a  persoanei vatamate.  Impacarea partilor inlatura raspunderea penala."
ART. 181 "Vatamarea corporala" prevede ca " Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o  vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult  60 de zile se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.  Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a  persoanei vatamate.  Impacarea partilor inlatura raspunderea penala."
ART. 182 "Vatamarea corporala grava" prevede ca " Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o  vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de  60 de zile, sau care a produs vreuna dintre urmatoarele consecinte:  pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o  infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul, ori  punerea in primejdie a vietii persoanei, se pedepseste cu inchisoare de  la 2 la 7 ani.  Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii consecintelor  prevazute in alineatul precedent, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la  10 ani.  Tentativa faptei prevazute in alin. 2 se pedepseste.
ART. 183 " Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte" prevede ca "Daca vreuna dintre faptele prevazute in art. 180-182 a avut ca  urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani."
ART. 184 " Vatamarea corporala din culpa" prevede ca "Fapta prevazuta in art. 180 alin. 2 care a pricinuit o vatamare ce  necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 10 zile, precum  si cea prevazuta in art. 181, savarsite din culpa, se pedepsesc cu  inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda. Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute in art. 182 alin. 1,  pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.  Cand savarsirea faptei prevazute in alin. 1 este urmarea  nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru  exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume  activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.  Fapta prevazuta in alin. 2 daca este urmarea nerespectarii  dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate in alineatul  precedent se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.  Pentru faptele prevazute in alin. 1 si 3, actiunea penala se pune in  miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor  inlatura raspunderea penala."
Faptele de mai sus savarsite intr-o forma mai putin grava constituie contraventii si sunt sanctionate cu amenda sau in cazurile deosebite cu inchisoare contraventionala. Constituie, de asemenea, contraventie prevazuta de Legea 61/1991, portul de arme albe.  
       Codul penal, pe langa aratarea faptelor care constituie infractiuni, arata si cazurile in care desi fapta este prevazuta de legea penala, aceasta nu este considerata infractiune, datorita unor imprejurari deosebite legate de momentul savarsirii faptei. Astfel, nu constituie infractiune, fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare sau in stare de necesitate.
Potrivit art.44 din codul penal, "Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare. Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului Si cu imprejuriirile in care s-a produs atacul". Din aceasta definitie rezulta ca, pentru a fi in prezenta legitimei aparari - cauza care face ca fapta sa nu constituie infractiune - trebuie intrunite, cumulativ, urmatoarele conditii privind atacul si apararea: a) Atacul trebuie sa fie material, direct, imediat, injust, indreptat impotriva unei persoane sau contra drepturilor acesteia, ori impotriva unui interes public si sa creeze un pericol grav pentru persoana celui atacat, pentru drepturile acesteia sau pentru un interes public. Atacul este material atunci cand este de natura sa provoace modificari materiale (fizice) asupra valorilor impotriva carora se indreapta. Atacul este direct cand pericolul pe care il creeaza ameninta nemijlocit obiectul asupra caruia se indreapta. Este imediat atacul daca pericolul este pe cale de a se produce (iminent) ori s-a produs deja (pericol actual). Atacul este injust cand nu are un temei legal, adica nu se indeplineste pe baza unui drept in conditiile legii.

Conditia ca atacul sa fie indreptat impotriva unei persoane, a drepturilor acesteia sau a unui interes public, se realizeaza cand este  vizata, integritatea corporala sau demnitatea, libertatea, drepturile fundamentale inscrise in Constitutie, ori securitatea si capacitatea de aparare a tarii, avutul public etc.
Pericolul grav presupune producerea unui rau ireparabil sau greu de remediat, de exemplu pierderea vietii, provocarea unei infirmitati, distrugerea unui bun important etc.
Apararea trebuie sa constea dintr-o fapta prevazuta de legea penala (conditie subinteleasa) si sa fie proportionala cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.  Pentru  legitima aparare imperfecta - depasirea limitelor legitimei aparari trebuie sa se datoreze unei tulburari sau temeri.
Starea de necesitate. Potrivit art.45 din codul penal, "Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de necesitate. Este in stare de  necesitate acela care savarseste fapta pentru a salva de la un pericol iminent si care nu putea fi inlaturat altfel, viata, integritatea corporala sau sanatatea sa, a altuia sau un bun important al sau ori al altuia sau un interes public.
Nu este in stare de necesitate persoana care in momentul cand a savarsit fapta si-a dat seama ca pricinuieste urmari vadit mai grave ca cele care s-ar fi putut produce daca pericolul nu era inlaturat. Pentru existenta starii de necesitate se cer intrunite  cumulativ urmatoarele conditii: a)Sa existe un pericol iminent (pe cale de a se produce), real si vadit si sa ameninte anumite valori sociale expres si limitativ aratate in art.45 a1.2 cod penal. b)Actiunea de salvare sa constea dintr-o fapta prevazuta de legea penala si sa fie singurul mijloc de inlaturare a pericolului. c)Actul de salvare sa nu produca urmari vadit mai grave decat valoarea salvata - Daca, totusi, prin actul de salvare se vor produce urmari vadit mai grave decat cele puse in pericol, faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, sa nu-si fi dat seama ca pricinuieste aceste urmari.
       In cazul savarsirii uneia din faptele descrise mai sus ca infractiuni sau contraventii se poate produce altei persoane un prejudiciu moral sau material care obliga pe cal care a comis fapta sa-l repare. Producerea unui prejudiciu de orice natura altei persoane, chiar in lipsa prevederii faptei ca infractiune sau contraventie, obliga la repararea pagubei Obligatia de a repara un prejudiciu exista si in momentul in care in timpul antrenamentelor ori al unei competitii se aduce o ranire intentionata adversarului. Exista, de asemenea situatii, cand instructorul sportiv raspunde de faptele elevilor ce se afla sub supravegherea sa.

In elaborarea acestui capitol, s-a avut in vedere legislatia in vigoare la 1 ianuarie 2001
Avocat Octavian Ulici 2 DAn

ACASA
WHITE TIGER BUDOKAN
restaurant
1
CONFERINTE, LUCRARI